onsdag 29 februari 2012

Ställda frågor

Hur mycket kunde jag innan jag åkte och hur mycket kan jag nu?

Det är en ytterst svår fråga tycker jag. För hur ska man kunna mäta det?
Kunde jag kommunicera? Ja. Kunde jag göra det bra? Nej
Kan jag det nu? Mja, det går an, jag bråkar fortfarande med grammatik känns det som och böjningar av verb blir ibland hyfsat svårt då jag ska böja ord som jag egentligen bara vet positiv presens av. Då blir det krångligt ibland, särskilt eftersom jag kan börja tvivla när en del ord böjs så de blir exakt likadana.
Men hm...om du typ har en standard "lär dig japanska" bok och du kan allt i den så har du den nivån jag låg på kanske? Och var jag är nu vet jag inte riktigt precis, sorry~
Men jag har allt lärt mig en del i alla fall ^-^

Har jag svårt på lektionerna?

Inte precis. De enda lektionerna jag deltar fullt ut i är Engelska, idrott och kalligrafi. Resten är tid då jag kan göra vad som helst på. Så den senaste tiden har jag mest suttit och läst böcker för att...jag har inte orkat plugga xD Så det är inte så svårt precis. Men om jag faktiskt skulle vara tvungen att delta så ja, det skulle vara svårt tror jag. Lärarna pratar så himla snabbt!

När kom jag hit?

I början av september. Så ja du har helt rätt, jag kom precis in i mitten av årskurs ett.
Och i Japan så blandar de klasserna efter ettan pga att de gör sina programval i tvåan, antingen väljer de bunkei, bunrikei eller rikei. Vilket på Svenska blir typ samhäll, samhäll-vetenskap och vetenskapsinriktning. Jag kommer inte välja det där själv utan kommer bli placerad i den klass där jag nog kommer passa in bäst och där det finns folk jag redan känner. Det har jag pratat med homeroom teacher om. Så faktiskt om vad blir det? Ca 3 veckor kommer jag ha en ny klass som jag kommer gå tillsammans med resten av året ut. Så svårigheter? Nej. Tråkigt för att jag kommer byta klass? Oja, jag älskar ichinen sankumi men det finns ju inget att göra åt hur saker och ting ser ut eller hur?
Shikata ga nai yo.

Obligatoriskt med presenter?

Tror jag inte det är... o__O
Men jag tror att det är något som är förväntat av dig och såvitt jag vet så gör alla det?
Fråga utbytesorganisationen angående det tycker jag är bättre.

Där är svaren och om det finns fler frågor, från vem som helst, så kommer jag att besvara dem.

Tror jag ska ta och skriva ett inlägg med användbara ord samt såna som bara finns här borta i Okinawa. Samt såna ord eller uttryck som du nog inte kommer lära dig i en textbok. Förhoppningsvis blir det ett bra inlägg så jag inte failar och inte kommer på något.

5 kommentarer:

 1. Då måste jag bara fråga vilka ämnen du har och går "miste" om eller vad man ska säga. får du inte betyg eller liknande? och läxor? tack för svaren på föregående frågor. hjälper väldigt mycket med min framtida resa :) // David

  SvaraRadera
 2. Hur gammal är du? Varför valde du just Japan att åka till? När och varför började du plugga japanska? Vad har du lärt dig i Japan (inte bara bättre språk)? :)
  Kan du inte skriva lite mera om skillnader mellan Sverige och Japan (skola, samhälle, mat mm)? Vad har Japan för konstiga traditioner?

  Gillar verkligen din blogg! Roligt med bilder också :D
  / Sandra

  SvaraRadera
 3. Ah! Jag går också i 一年三組 här borta! :P

  SvaraRadera
 4. aawesome! ser fram emot att få läsa det inlägget där du skriver om andra meningar och ord som man kanske inte kan lära sig från en vanlig språkbok, sugoi! vore kul att få läsa sånt från någon som faktiskt är i japan och hör japanska varje dag :3
  för övrigt så är din blogg grym, love it!

  SvaraRadera