söndag 24 april 2011

Norwegian wood

Tillbringade en mycket trevlig torsdag med Mikan den här veckan.
Dagen började med att vi gick på Bio och såg filmen Norwegian Wood. Efter det åkte vi till liljeholmen, "lånade" två pinnar och några servetter från McDonalds, och promenerade sen en låång bit till vinterviksparken där vi satte oss ner på sidan om ett berg framför vattnet. Där bredde vi ut vår filt och åt pannkakor samt "pluggade". Plugget bestod att vi på varsitt håll läser en bok som vi i svenskan har i uppgift att läsa. Jag läser Frankenstein. Ååå det är så roligt för jag har för vana att skriva extremt formellt nu pga den boken, den är liksom löjligt formell och gammalmodig på hur de pratar och beskriver saker. Måste säga att det var väldigt frestande att skriva det här inlägget på det sättet. Ex:

"Mördaren har avslöjats! Gode gud! Är det möjligt? Vem skulle försöka följa efter honom? 
Det är omöjligt. Man skulle lika gärna kunna försöka hinna ifatt vindarna, 
eller stoppa en bergsflod med ett halmstrå!"

Men det är inte det viktiga utan det viktiga är självaste filmen.


Det är svårt att säga vad jag tycker om denna film... Boken är helt fantastisk! och denna film är...den bleknar i jämförelse kan man säga. Det är så mycket som fattas! För den som inte läst boken är namnet på boken helt oförståeligt då själva delen som förklarar det är borttagen. Karaktärer kastas in utan någon klar mening till varför de finns där. Men också att de tjänade ett visst syfte och gav djup till det stora hela försvinner i och med att de inte utforskas. Som Watanabes rumskompis storm trooper som är fanatisk om renlighet och sin morgon gympa, mycket till Watanabes förtret då det väcker honom varje morgon. Nagasawara kastas in utan någon förklaring och får ingen förklaring till varför han beter sig som han gör.

Andra saker går också förlorade, som t.ex. själva tidens hela atmosfär! En tid då politisk instabilitet rådde och studenterna gjorde uppror, vilket på ett sätt visas men kunde gjorts bättre. Den nationella stoltheten med att Japans flagga hissas varje morgon på skolan en exakt tid och studenter saluterar den om jag inte minns fel. 
Reikos anledning till varför hon är där och hennes senare handlande förklaras inte...*suck*

Allt detta kanske demonstrerar rätt bra vad jag tycker om filmen.
Boken är helt klart bättre. Många gånger om. Läs den, den är fantastisk men var bered på att den är fylld till bredden med ångest. I alla fall enligt mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar